PANALFA - HEAD OFFICE, NEW DELHI
Completed : 2017; 1500 sq.ft.

The clients brief for designing this office was to create a very formal and corporate space for the top staff of the company, limited to the CEO, MD and 6 accounting staff and secretaries. Given such an exclusive program we realised that while each space needed to be elegant and exclusive the  reception and the conference room became an image of the company for visiting clients.

 

Since the company dealt with the automobile sector the concept of 'flow' was generated from the entrance to the various areas of the office both spatially as well as through design elements. The space was linear and narrow so to make it appear less constricted the walls were tilted to create a trapezoidal reception linked to all the other spaces through a dense installation of wooden slats. Both walls of the reception were given a curved corner with the adjacent corner to create a softer feeling to the otherwise tight space.  The remaining look was minimal to offset the one highlighting element of wood.

 

The wooden slats were designed to run horizontally at a constant distance of 4 inches and were given pauses and reliefs to create an interesting pattern that would highlight the walls and create a backdrop for the signage. This would work as a binding element through all the common spaces through its physical presence as well as its visual continuity.

 

The wooden slats were detailed as a modular system for easy assembly for maintenance and reusability. Curving the wood and glass was an especially interesting part of the design process to create the spatial impact. It involved in situ R&D to arrive at a perfect solution.

The client, being an art collector had sent us an inventory of the art work he wanted to incorporate in the office from his home collection. The placements and themes were kept in mind in the process of designing the office. Each space is embellished by an exclusive piece of art keeping the framing of the work and its location of prime importance while conceptualising the spaces.

Winner of the Regional Commendation at IIID Design Excellence Awards 2018 in Commercial Workplace Small category.

Reception
Corridor
Reception
Reception
Wooden Slats Detail
Curved Glass and Wood Detail
Curved Wooden Slats
Corridor View
Corridor View
View of Conference
Curved Edges
Corridor to MD Room
Corridor
Entry to Accounts Section
ED's Cabin
MD's Cabin
MD's Private Lounge
Drawings
Concept
Views